Poškodenia oka slnečným žiarením sa pri bežnej klíme nemusíme obávať

16.05.2009 Celý región

Bratislava 16. mája (TASR) - Pri bežných klimatických podmienkach sa poškodenia oka slnečným žiarením nemusíme obávať. Ochrana slnečnými okuliarmi je potrebná pri výraznejšej expozícii slnečného žiarenia.
\"Na slnečných okuliaroch je dôležitý stopercentný UV filter proti ultrafialovému žiareniu. Pokiaľ v sklách nie je prítomný, vzniká nebezpečenstvo zápalu sietnice oka a jej trvalejšieho poškodenia, \" pre TASR to konštatovala očná lekárka Monika Tóthová.

Podľa očnej optičky Jolany Nosekovej pri výbere slnečných okuliarov treba brať do úvahy určité zásady. \"Okuliare by mali pohodlne sedieť na nose a netlačiť za ušami. Ich bočný rám by mal byť dostatočne široký, aby blokoval slnečné žiarenie. Na druhej strane by ale u šoférov nemal obmedzovať zorné pole, \" vysvetlila. Slnečné okuliare pre deti by podľa nej mali byť označené \"impact rezistent\" – odolné proti nárazu. Ich tvar musí zodpovedať veľkosti a zakriveniu tváre.

\"Najdôležitejšie je, aby okuliare sedeli pevne na nose. Pokiaľ neobopínajú pevne koreň nosa, môže prísť k rôznym otlačeniam a tlačiace okuliare môžu dokonca vyvolávať aj bolesti hlavy, \" upozornila Noseková. Z estetického aj praktického hľadiska by mal ich vrchný rám zakrývať alebo byť vyššie ako obočie tváre.

Noseková dodala, že pri kúpe slnečných okuliarov je potrebné zvážiť aj účel, na ktorý ich budeme používať. \"Rovnako dôležité je aj to, v akom prostredí ich budeme používať, či v prostredí s relatívne nižšou intenzitou slnečného žiarenia alebo s vysokou intenzitou žiarenia, napr. pri mori, vysoko v horách a pod. , \" uviedla s tým, že inak odráža svetlo sneh, piesok na pláži alebo voda v jazere.

Na obrubách slnečných okuliarov, ale aj na priložených certifikátoch je uvedené číslo kategórie označujúcej svetelné podmienky, na ktoré sú okuliare vhodné a v ktorých je ich používanie bezpečné. \"Dvojka znamená stredne tmavý filter prepúšťajúci 18 až 43 percent žiarenia, vhodný pre mestské slnečné okuliare. Trojka má tmavý filter, ktorý prepúšťa 8 až 18 percent viditeľného žiarenia, \" spresnila odborníčka. Slnečné okuliare s týmto číslom sú podľa nej vhodné do prírodných podmienok mierneho klimatického pásma, ako aj pre šoférovanie pri plnom slnku. \"Štvorka označuje veľmi tmavý filter prepúšťajúci iba 3 až 8 percent žiarenia. Tieto okuliare sú vhodné do hôr, k moru, ale pre príliš tmavé sklá nie sú vhodné pre šoférov motorových vozidiel, \" doplnila.

Noseková pripomenula, že vlastnosti šošoviek, teda skiel slnečných okuliarov, deklarované výrobcom sa preverujú v akreditovaných laboratóriách. \"Všetky kvalitné slnečné okuliare obsahujú stopercentný UV filter a slnečné okuliare ponúkané očnými optikami majú certifikáty zaručujúce kvalitu skiel, \" spresnila.

Očná optička Jana Teslíková dodala, že pri výbere slnečných okuliarov nie je rozhodujúca farba skiel. \"Ide skôr o módnu záležitosť, ale slnečné okuliare musia mať výhradne tmavé farby. Najvhodnejšie sú hnedá, zelená a šedá farba skiel, \" zamyslela sa.

Teslíková upozornila, že okuliare s bledoružovou, žltou alebo bledomodrou farbou skiel nie sú slnečné okuliare. Ide o transparentné farby a skôr imidžovú záležitosť. Žlté sklá v okuliaroch sa odporúčajú napríklad pre šoférov v noci, pretože sú určené na nočné videnie.

\"Každá farba skiel má svoje opodstatnenie. V ponuke očných optík je aj gradálové, teda postupne zafarbené sklo prechádzajúce od najtmavšej farby zvrchu po bledú pri dolnom okraji rámu okuliarov, \" povedala Teslíková. Tieto patria do kategórie 2, pretože nie sú celoplošne zafarbené natmavo. \"Všetky druhy kvalitných okuliarov, dioptrické, nedioptrické a slnečné dnes obsahujú UV filter. Slnečné okuliare nás chránia proti slnečnému žiareniu, ale všetky typy okuliarov proti UV žiareniu, \" potvrdila pre TASR Teslíková.

Tohtoročné trendy slnečných okuliarov sa podľa Nosekovej vyznačujú veľkou rozmanitosťou. V móde sú aj väčšie očnice, klasickejšie tvary, veľmi moderné sú \"slzičkové\" tvary s dvoma priečkami nad nosom. Zákazníci v súčasnosti vyhľadávajú aj menšie plážové tvary. \"Výhodou niektorých slnečných okuliarov je, že sa do nich dajú brúsiť dioptrické farebné sklá. Takéto okuliare ale musia byť v rovine a nie v oblúku. V oblúku sa brúsia už špeciálne sklá, ktoré sú podstatne drahšie ako bežné farebné, \" dodala.

Zákazníci na Slovensku podľa Nosekovej uprednostňujú skôr menšie ako väčšie tvary. Väčšie tvary sa však predávajú bez ohľadu na to, či sú kovové alebo plastové. Pri farebnosti rámov sú ľudia väčšinou konzervatívni. Stále prevládajú čierne a hnedé farby, ale mladší ľudia sa neboja aj farebnejších odtieňov, bielych, červených, bordových. Nosenie nápadnejších okuliarov začali podľa nej uprednostňovať aj muži.

Optička zároveň upozornila na veľký výber slnečných okuliarov s rôznymi úpravami plastov – od žíhaných, ozdobených kamienkami, s rôznymi farebnými aplikáciami, v kombinácii kovu a plastu. \"Výber závisí najmä od vkusu zákazníka, my sme tu na to, aby sme mu odporučili čo je preňho vhodné, ale aj čo mu svedčí, \" dodala s tým, že slovenský zákazník pri ich výbere zohľadňuje najmä cenu a značku.

V súvislosti so slnečnými okuliarmi Teslíková tiež upozornila, že sa o ne treba starať rovnako ako o dioptrické. Treba ich pravidelne čistiť, vhodná je pravidelná údržba v očnej optike, kde sa kontroluje pevnosť spojov a okuliare sa vyčistia ultrazvukom. Toto čistenie odstraňuje prach a nečistoty v drážkach okuliarov, čím sa predchádza ich poškriabaniu. \"Módne nosenie slnečných okuliarov na vlasovej časti hlavy neodporúčame, pretože okuliare sa môžu roztiahnuť, môžu sa poškriabať sklá. Aj slnečné okuliare, ak chceme zachovať ich kvalitu, patria do puzdra, \" uzavrela.
 

Vyberte región